foto: Wielercafes.nl

Café Welkom bestaat 90 jaar!

Laatste update: 11 mei 2022, 15:20 uur
Laatste update: 11 mei 2022, 15:20 uur

Café Welkom bestaat vandaag exact 90 jaar, en dat mag gevierd worden. Ondanks dat ‘t niet altijd even makkelijk gaat laat cafébaas Jo Helsen dit heugdelijke feit toch niet onopgemerkt voorbij gaan. Zo dicht bij de 100 al, maar gaat het wielercafé dat ook halen?

Het is iedereen wel bekend dat de horeca in Nederland en België de afgelopen jaren flink klappen heeft moeten weerstaan. De coronacrisis, personeelstekort, aflopende tegemoetkomingen vanuit de overheden en nog altijd veel zieke personeelsleden. Overal zijn dit problemen die helaas regelmatig voorkomen. Toch is er in Noorderwijk, dat in deelgemeente Herentals ligt, een klein feestje op de dag dat het café 90 jaar bestaat. Het lokale duo Jan De Smet en Stoy Stoffelen draait onder de naam ‘De Ludo’s’ vandaag de plaatjes bij Café Welkom aan elkaar.

Van café naar wielercafé

Het café was jaren lang een doorsnee dorpskroeg. In het hart van Noorderwijk vonden vele lokale bewoners het café voor een pint aan de toog. Pas sinds vorig jaar is Jo Helsen eigenaar en straalt het café aan alle kanten de wielersport uit, waarmee ‘t dan ook echt een wielercafé werd. Inmiddels is het café tot de nok toe gevuld met attributen die verwijzen naar de wielersport. Een wielerfan komt hier dan ook ogen tekort.

Van memorabele wielerfoto’s en een oude racefiets van Eddy Merckx aan de muur tot toepasselijke stoeltjes met herkenbare opdrukken en een spaarkas met allerlei verschillende kleine wielertenues. De wielersport leeft hier duidelijk volop. Eigenaar Jo heeft hierbij gekozen voor een typische retro-look. Zo zijn de (moderne) tv’s in een retro jasje gestoken en draagt het personeel zelf ook de herkenbare en kleurrijke Becky-burger truien.

De tekst gaat onder de foto verder

Café Welkom in Noorderwijk - wielercafes.nl (15)

foto: Wielercafes.nl

Café Welkom in Noorderwijk - wielercafes.nl (17)

foto: Wielercafes.nl

Lokale helden

Ook verwijzingen naar lokale wielerhelden zijn op diverse plekken in het wielercafé te vinden. Oud-wereldkampioen op de weg (1960 & 1961) Rik van Looy heeft het wielercafé inmiddels zelf al bezocht, maar een bezoek van die andere oud-wereldkampioenen uit de regio Wout van Aert of Eddy Merckx is voorlopig nog uitgebleven. Jo hoopt beide heren nog eens te mogen verwelkomen in zijn karakteristieke wielercafé.

Dat het wielercafé bekend is bij menig wielrenner en wielervolger bleek ook weer toen de Sporza’s uitzendingen van het WK Veldrijden 2022 vanuit Café Welkom werden uitgezonden. Een compleet weekend was ‘t een knotsgek circus, zoals eerder te lezen was in het nieuws.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Wielercafes.nl

Frituur Welkom

Sinds vorig jaar is de naastgelegen frituur overgenomen waarmee het wielercafé een bijbehorende frituur kent. Frituur Welkom, werd de gepaste naam dan ook. Op die manier wil Jo de omzet doen stijgen en het geheel zodoende boven water houden. Waar er voorheen alleen frituur werd aangeboden vanuit één van de Volkswagenbusjes kunnen zijn gasten nu ook bij de vaste vestiging terecht.

De tekst gaat onder de foto verder

Café Welkom in Noorderwijk - wielercafes.nl

foto: Wielercafes.nl

Café Welkom in Noorderwijk - wielercafes.nl

foto: Joren De Weerdt

Omloop der Wielercafes 2022

Begin maart 2022 was Café Welkom op enkele routes tijdens de toertocht Omloop der Wielercafes. Ondanks de temperatuur die net boven het vriespunt lag en de gure wind op de terugweg konden deelnemers op aangename wijze kennismaken met het Belgische wielercafé.

De tekst gaat onder de foto verder

Omloop der Wielercafes 2022 - wielercafes.nl

foto: Wielercafes.nl

Omloop der Wielercafes 2022 - Beau van Hout Fotografie - wielercafes.nl (136)

foto: Wielercafes.nl

Op naar de 100

Of Café Welkom de 100 jaar gaat halen durft eigenaar Jo niet te zeggen. Volgens hem moet er wat veranderen in het beleid van de lokale en nationale overheid. Wanneer hij meer kan overhouden aan de versnaperingen die hij verkoopt, is hij vastbesloten die komende 10 jaar het concept van ‘t wielercafé voort te zetten.

Ben jij al op bezoek geweest bij Café Welkom? Laat dan een korte beoordeling achter via de cafepagina! •

foto: Wielercafes.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.

X