Cyklist geeft houten wielerbaan nieuwe bestemming

Laatste update: 19 augustus 2021, 10:40 uur
Laatste update: 19 augustus 2021, 10:40 uur

Het Eindhovense wielercafé Cyklist heeft een museum ingericht ter nagedachtenis aan Bert Oosterbosch. Onlangs is de wielerbaan waarop de Eindhovense oud-wielrenner wereldkampioen werd geveild. Het Eindhovense wielercafé heeft hier een deel van weten te bemachtigen en geven het een nieuwe bestemming.

De zolder van wielercafé Cyklist in Eindhoven is ingericht als museum. Dit museum is compleet gewijd aan de Eindhovense oud-wielrenner Bert Oosterbosch. In 1979 werd Oosterbosch wereldkampioen op de wielerbaan van Sloten (Amsterdam) bij het onderdeel achtervolging.

Bert Oosterbosch

In de jaren ’80 was Bert Oosterbosch een bekende wielrenner. De Eindhovenaar kreeg door zijn rode haren de bijnaam ‘Rooie’ en werd in één adem genoemd met coryfeeën als Joop Zoetemelk en Gerrie Kneteman. De meest klinkende overwinning behaalde Oosterbosch tijdens zijn allereerste profjaar op het wereldkampioenschap baanwielrennen. In de finale van het onderdeel achtervolging versloeg hij de wereldberoemde Italiaanse wielerlegende Francesco Moser. Oosterbosch had uiteindelijk een prachtige carrière maar overleed totaal onverwacht aan een hartstilstand op 32-jarige leeftijd. Reden te meer om een museum te wijden aan deze wielerheld.

De tekst gaat onder de foto verder

Museum

In het museum vind je vele krantenknipsels, boeken, foto’s, tenues en zelfs de oude racefiets van Bert Oosterbosch terug. Zo vinden liefhebbers van de wielersport behalve het iconische tenue van de TI-Raleigh ploeg van Peter Post ook een shirt met de herkenbare regenboogkleuren.

De tekst gaat onder de foto verder

Hardrijder Bert Oosterbosch werd wereldkampioen op het Velodrome van Sloten (Amsterdam). De houten latten waarvan deze wielerbaan is gemaakt werden onlangs geveild. De eigenaar van het Brabantse wielercafé wilde deze houten wielerbaan maar al te graag bemachtigen. Ondanks dat ze te laat waren voor de veiling wisten ze de baan via-via toch nog in handen te krijgen. Dé wielerbaan waarop Bert Oosterbosch wereldkampioen achtervolging werd komt daarmee naar de thuisstad van de Brabantse hardrijder.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Studio040

De vele houten balken van de wielerbaan liggen momenteel nog ongesorteerd te wachten op hun uiteindelijke bestemming. Eigenaar van Cyklist Rutger van der Zanden wil de balken gebruiken om een nieuwe vloer te leggen in het wielercafé. De verwachting is dat het nog wel even duurt voor het zover is, maar de buit is alvast binnen.

De tekst gaat onder de foto verder

Cyklist Eindhoven - Wielercafes.nl
Bert Oosterbosch 'Rooie' - wielercafes.nl

foto: Omroep Brabant

De familie van Bert Oosterbosch is erg te spreken over de nieuwe bestemming die de houten wielerbaan krijgt. Vader Frans Oosterbosch: “Die vloer is geweldig. Alleen het idee al, dat Bert daarop gereden heeft. Dat is toch mooi. Dat ze dat allemaal voor mijn zoon doen.”

Zodra de vloer er ligt delen we het resultaat uiteraard graag. De eigenaar van Cyklist geeft aan dat dit echter nog wel even zal duren. Nog even geduld dus. •

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.

X