foto: Britt Guns

Kennismaken met De Musette

Laatste update: 19 augustus 2021, 10:38 uur
Laatste update: 19 augustus 2021, 10:38 uur

De wielersport leeft nergens zo onder de bevolking als in het wielerzotte land België. Een plek waar deze volkssport nummer één geweldig tot uiting komt is het wielercafé De Musette in Boom, vlakbij Antwerpen. Sinds mei 2018 vind je op het provinciaal recreatiedomein De Schorre behalve een wielermuseum ook het bijzondere wielercafé De Musette. We grijpen het klassieke Belgische openingsweekend aan om nader kennis te maken met dit wielercafé.

In eerste instantie stond er op de locatie langs de Rupel alleen een plek waar je kon eten en drinken, maar waar men hun liefde voor de wielersport al lieten spreken. Het café dat haar naam dankt daarom niet geheel toevallig aan het bevoorradingszakje dat de renners in de koers ontvangen tijdens de ravitaillering. Behalve lokale wielerhelden waren ook Adrie en later Mathieu van der Poel hier graag geziene gasten die hier na een degelijke maaltijd hun koersshirts achter lieten als blijk van waardering. In de jaren hierna werd het imperium aan wielershirts verder uitgebreid en werd het museum steeds populairder. Niet veel later was het de overheid die de verzameling van ruim 1500 koerstruien opkocht waarna wielermuseum De Velodroom werd gebouwd. Met ruim 1500 wielertruien, 40 racefietsen, 3000 boeken en nog veel meer omvat kan dit inmiddels met recht een wielerschat worden genoemd.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Britt Guns

Wielercafé

Aan de andere kant van het fietspad dat langs het museum loopt werd in mei 2018 het bijbehorende wielercafé De Musette geopend. Bekende figuren uit de wielerwereld zoals José de Cauwer en Michel de Wuyts zorgde mede voor een feestelijke opening en maakte de start van een eigen wall of fame. Na 1,5 jaar succesvol gedraaid te hebben kwam de coronacrisis en werden de donkere winterdagen aangegrepen om het wielercafé een nieuwe uitstraling te geven. Uiteraard werd de rijke wielerhistorie die het land en specifiek de regio Antwerpen rijk is hier zorgvuldig in verwerkt.

Wielerclub

Het wielercafé kent inmiddels ook haar eigen wielerclub, genaamd Schorre Trappers. Oud-profwielrenner Ludo Peeters verzorgt hier met regelmaat trainingen voor beginnende wielrenners. Voor zij die eerst eens willen proeven of de wielersport iets voor hun is worden er leenfietsen aangeboden. Indien je liever een degelijk eigen beginners-racefiets gebruikt worden er diverse beginnersfietsen van 200 á 400 Euro aangeboden.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Ludo Peeters (Britt Guns)

Verbouwing

Afgelopen winter werd De Musette verbouwd waarbij het interieur compleet werd aangepast naar een nostalgische omgeving waarbij het historische sporterfgoed werd benadrukt. Tevens werd ingespeeld op de actuele situatie door het in te richten voor afhaal en te werken met vaste looprichtingen. Op die manier kijkt het wielercafé met een positieve blik vooruit en biedt het momenteel de mogelijkheid om een warme drank of aangename versnapering af te halen. Ondertussen kunnen bezoekers hun ogen de kost geven en zich vergapen aan de vele attributen die het café rijk is.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Britt Guns

Corona-proof

Zodra het weer mogelijk is kunnen bezoekers weer in groepen van twee, vier of zelfs tien veilig in hun coronabubbel borrelen. Samen genieten van het eigen speciaalbier, de Tapasplank die wordt aangepast aan de Grote Ronde die op dat moment verreden wordt en het heerlijke schepijs van het lokale Scoop-Ice.

Betalen doe je bij voorkeur natuurlijk contactloos, of in ieder geval met gepast geld. Het wielercafé wil zodoende de aansluiting met de wielrenners houden en vergroten, zodat wanneer het weer kan wielercafé De Musette klaar is om gasten op een veilige manier te kunnen ontvangen.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Britt Guns

Lokale producten

Tot die tijd kun je er terecht voor een warme kop koffie, cupcake en heerlijke wafel. Hierbij wordt volop samengewerkt met lokale ondernemers. Zo komt de koffie van Succes Koffie dat op steenworp afstand van het café ligt, komen de Cupcakes van Madam Toertjes en verzorgt bakker Davy de wafels die er worden verkocht.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Britt Guns

Openingstijden

Momenteel is het wielercafé geopend op zaterdag, zondag en in de aankomende paasvakantie. Zodra het weer mogelijk is om gasten te ontvangen zullen ze ook op woensdag, donderdag en vrijdag hun deuren openen. Tot die tijd geniet je op afstand van de geweldige aankleding, het takeaway-menu en scoor je jouw reserve binnenband bij de bandenautomaat. •

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Vergelijkbare nieuwsberichten

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.

X