foto: leisurecrimes

Volg Amstel Gold Race 2022 vanuit wielercafés aan het parcours

Laatste update: 11 mei 2022, 15:21 uur
Laatste update: 11 mei 2022, 15:21 uur

Aankomend weekend wordt de enige echte Nederlandse wielerklassieker verreden: de Amstel Gold Race. Deze koers kun je natuurlijk thuis achter de tv bekijken, maar zou ‘t niet veel leuk zijn om deze live te zien!? Wij spraken met enkele wielercafés aan de route van de Amstel Gold Race 2022.

56e editie

Al sinds 1966 wordt de Amstel Gold Race verreden. In de tussenliggende jaren waren er diverse vertrek- en aankomstlocaties. Hierbij golden de Markt in Maastricht als startplaats en de Cauberg in Valkenberg vaak als finishplaats.

Jaarlijks is de Amstel Gold Race de overgang tussen de Vlaamse voorjaarsklassiekers en de heuvelachtige koersen in de Ardennen. Toch is dat dit jaar net even iets anders. Door de Franse verkiezingen in het weekend van 9 en 10 april verzocht de organisatie van Parijs-Roubaix – de ASO – een eenmalige wissel met de Amstel Gold Race. Om die reden krijgen we dit jaar een iets andere volgorde van deze wielerkoersen. Nadat aankomend weekend de Amsteld Gold Race wordt verreden, zullen de weekenden erop Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik worden verreden.

De tekst gaat onder de foto verder

Fixed Gear Coffee Valkenburg - wielercafes.nl

foto: @leisurecrimes

Fixed Gear Coffee Valkenburg - wielercafes.nl

foto: @leisurecrimes

Koers op tv in een wielercafé

In de Amstel Gold Race zijn er onderweg vele venijnige beklimmingen, zoals de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg. Mede door de opeenvolging van deze kuitenbijters belooft de Amstel Gold Race in 2022 weer een waar spektakel te worden. Die wil je dus niet missen!

Wie de enige echte Nederlandse klassieker vanuit een wielercafé in Nederland op België wil volgen heeft enorm veel keuze. Maar liefst 36 wielercafés zenden de koers uit op tv, zodat jij als wielerliefhebber hier na een mooie fietsrit niets van het AGR hoeft te missen.

De tekst gaat onder de foto verder

Nadat de Amstel Gold Race in 2020 niet verreden kon worden door Covid-19 en er vorig jaar geen publiek bij mocht zijn, kunnen we in 2022 weer volop genieten van deze unieke voorjaarsklassieker. De laatste Amstel Gold Race werd gewonnen bij de heren door de Belg Wout van Aert, maar hij zal er door een Covid-19 besmetting dit jaar niet bij zijn. De editie hiervoor (2019) werd gewonnen door de Nederlandse Mathieu van der Poel. Zal hij er dan weer met de winst vandoor gaan? Er wordt veel van hem verwacht, al lijkt de krankzinnige finale van toen onmogelijk te evenaren.

De tekst gaat onder de foto verder

Alley Cat in Maastricht - wielercafes.nl

foto: koffietje.nl

Alley Cat in Maastricht - wielercafes.nl

foto: Alley Cat

Wielercafés bij de start

De mooiste plek om de koers te beleven en de sfeer te proeven is uiteraard wanneer je zelf langs het parcours staat. Wanneer je dit kunt combineren met een bezoek aan een wielercafé is dat natuurlijk dubbel feest! Het huidige parcours start zowel voor de dames als voor de heren op de Markt in Maastricht. Wie de renners en rensters rustig wil kunnen bekijken kan ‘t beste hier naartoe. De start van de heren is om 10:26 uur, de dames vertrekken om 10:35 uur.

Om de hoek bij de start vind je twee wielercafés, namelijk Alley Cat Coffee & Bikes en Fixed Gear Coffee. Bij beiden kun je de koers volgens op tv terwijl je geniet van de heerlijke lekkernijen die ze aanbieden. Bezoek je Alley Cat liever wanneer ‘t wat rustiger is, of kom je er graag nog eens terug? Schrijf je dan in voor Rondje Wielercafes, op 5 t/m 8 mei. Tijdens deze toertocht heb je vier dagen de tijd om jouw routes te rijden, waarbij er twee routes Alley Cat als pauzeplek hebben.

De tekst gaat onder de foto verder

Parcours Amstel Gold Race 2022 - Dames - wielercafes.nl

foto: Amstel Gold Race (dames)

Parcours Amstel Gold Race 2022 - Heren - wielercafes.nl

foto: Amstel Gold Race (heren)

Wielercafés op de route

Ook op de route bevinden zich enkele wielercafés. Drie om precies te zijn: Aan de Kirk in Sibbe, Fixed Gear Coffee in Valkenburg en Bike B&B de Brakke Berg in Berg en Terblijt.

Het renners komen niet door de straat van ‘t wielercafé in Sibbe, maar de heren komen wel 3 maal door het dorp heen. De dames doen dit één keer, op een kleine 60 km van het einde.

De Cauberg wordt door de heren coureurs onderweg driemaal beklommen. Onderaan deze bekende klim vind je wielercafé Fixed Gear Coffee. Een ideale plek om de Amstel Gold Race te volgen dus. Met nog 193, 84 en 19 kilometer te gaan komen de heren hier langs. De dames komen hier twee maal langs, met nog ongeveer 57 en 38 kilometer te gaan.

Wie alle renners ‘t liefst zo vaak mogelijk voorbij wil zien komen, komt uit bij het ruime terras van Bike B&B de Brakke Berg. Hier komen namelijk zowel de heren als de dames 3 keer voorbij. De heren passeren het wielercafé in Berg en Terblijt met nog 190, 81 en 16 kilometer te gaan. De dames moeten bij de passages nog 54, 35 en 16 kilometer afleggen.

Vanaf het terras onderaan de Brakke Berg kun je de renners naar beneden zien komen. Wanneer de courceurs voor de laatste keer naar beneden komen is ‘t nog maar 16 kilometer tot aan de finish. Wie in de afdaling iets wil proberen, zou dat zomaar eens hier kunnen gaan doen.

De tekst gaat onder de foto verder

Bike B&B De Brakke Berg - wielercafes.nl

foto: Bike B&B De Brakke Berg

Café Aan de Kirk in Sibbe - wielercafes.nl

foto: Aan de Kirk

Voorbeschouwing

Op zoek naar een complete voorbeschouwing van de Amstel Gold Race 2022? Deze vind je terug op Wielerflits, zowel voor de dames als voor de heren.

De tekst gaat onder de foto verder

Toertocht in Zuid-Limburg

Ben je geinteresseerd om zelf in Zuid-Limburg te gaan fietsen? Schrijf je dan in voor Rondje Wielercafes op 5 t/m 8 mei 2022. Deze toertocht kent diverse startlocaties, waaronder Fixed Gear Coffee in Valkenburg. Vanaf hier fiets je door de Limburgse heuvels op jouw racefiets of gravelbike. Onderweg wordt gepauzeerd bij de eerder genoemde wielercafés in Zuid-Limburg. Tot dan! •

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.

X