Wielercafes.nl logo tekst website PNG (transp)

Omloop der Wielercafes

Zondag 3 maart 2024 wordt de Omloop der Wielercafes verreden. Deze toertocht begint, pauzeert en eindigt bij een wielercafé.
3 maart 2024

Omloop der Wielercafes

3 maart 2024
Zondag 3 maart 2024 wordt de Omloop der Wielercafes verreden. Deze toertocht begint, pauzeert en eindigt bij een wielercafé.

foto: Wielercafes.nl

In het prille begin van het wielerseizoen wordt de Omloop der Wielercafes verreden. Dit is een kleinschalige toertocht met begin, pauze en einde bij een wielercafé. De komende Omloop der Wielercafes wordt verreden op zondag 3 maart 2024

Diverse deelnemers trainen de winter flink door om fit genoeg te zijn tijdens de Omloop der Wielercafes. Met verschillende afstanden waarbij diverse hoogtemeters moeten worden getrotseerd is deze seizoensopener een echte uitdaging te noemen.

Inschrijven
Deelnemers schrijven zich van 2 januari tot en met 29 februari 2024 online in. Let op: Er geldt een maximum aantal inschrijvingen van 250 deelnemers. Zodra dit maximum is bereikt, is inschrijven niet langer mogelijk.

Startpakket
Voor elke deelnemer ligt er bij de gekozen startlocatie een startpakket klaar.

Doel
Zoek jij nog een mooi doel om deze winter voor te trainen? Dan heb je die nu gevonden!

Het is bijna zover!

Omloop der Wielercafes start over:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Startlocaties:

De inschrijving sluit (uiterlijk*) over:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

*Mits het maximum van 250 deelnemers nog niet is bereikt.

Pauzeplekken:

Elke route kent minimaal één pauzeplek. Op de routes van 180 kilometer zijn dit er zelfs twee. Bij deze pauzeplekken is er bevoorrading beschikbaar voor alle deelnemers.

Omdat je vanaf twee startlocaties kan vertrekken gelden deze wielercafés ook als pauzeplek voor routes vanaf de andere startlocatie. Zo passeert elke deelnemer meerdere wielercafés en kun je deelnemers tegenkomen die vanaf de andere startlocatie zijn vertrokken.

Op de routes van 180 km en op de route van 80 km een pauze bij Demarrage Coffee in Slenaken (NL).

Een overzicht van alle routes en bijbehorende pauzeplekken vind je hieronder:

Routes

Deelnemers hebben bij de inschrijving keuze uit twee startlocaties. Fixed Gear Coffee in Valkenburg (NL) of Café Coureur in Borgloon (BE). Ondanks dat de routes gedeeltelijk door Zuid-Limburg lopen bevatten deze niet de beklimmingen die je in de Amstel Gold Race vindt. Bij deze toertocht is er gekozen voor alternatieve wegen en verrassende beklimmingen.

Routes vanaf Fixed Gear Coffee

80 km
Ben jij op zoek naar veel hoogtemeters zonder al te veel kilometers af te leggen? Dan is deze 80 km-route geschikt voor jou. Doordat Fixed Gear Coffee in het dal ligt klim je op deze route direct omhoog over de Daalhemmerweg. In de eerste vijftien kilometer mag je daarnaast ook nog een keer aan de bak op de Schaapsdries en Bronkweg. Dit zijn beide beklimmingen van zo’n 5 á 7 procent gemiddeld. Voordat je na 43 kilometer de pauzeplek bij het kleinste wielercafé hebt bereikt tref je ook nog het bekende Kasteel Beusdael, waar het eveneens prachtig klimmen is. Vergeet niet om hier om je heen te (blijven) kijken, want dat is zeker de moeite. 

Na jouw pauze is het nog zo’n veertig kilometer terug naar Fixed Gear Coffee. Op een paar beklimmingen na loopt het hier grotendeels naar beneden voor je jouw heerlijke seizoensopener passend kan afsluiten in Valkenburg, met de openingsrit in Parijs-Nice op groot scherm.

140 km
Ben jij dol op fietsen in België en wil je graag wat meer hoogtemeters pakken? Schrijf je dan in voor de 140 km-route. Vanaf de start krijg je meteen de Daalhemmerweg voor de wielen, die meteen de langste klim van de route is. Een half uur later krijg je de klim met de hoogte percentages voorgeschoteld: de Muizenberg. Op deze beklimming parallel aan het Albertkanaal trotseer je stukken van boven de 14%. Als derde beklimming rijd jij jezelf nog eens warm op de heuvel die je naar het dorpje Opleeuw brengt. Vrijwel direct hierna kom je aan voor jouw pauze bij Café Coureur.

Geniet bij dit wielercafé even goed van je koffie en de rust, want hierna kun je weer aan de bak. Het tweede gedeelte van deze route bevat namelijk wat meer hoogteverschil. Een uur na jouw pauze kom je aan bij Rue de Dalles (Côte de Glons), een regelmatige klim van zo’n zeshonderd meter. Het echte werk begint pas na zo’n 114 kilometer, direct na je oversteek van de Maas. Rue de Richelle is namelijk een echte kuitenbijter met diverse haarspeldbochten en bovenaan uiteindelijk een prachtig uitzicht over de vallei. Op een dikke tien kilometer voor het einde rijd je nog over de Altenbroek, waar je met name in de laatste kilometer nog even de benen goed kan testen. 

Kortom, de meeste hoogtemeters in deze route zitten in het laatste gedeelte. Verschiet op deze route dus niet al je kruid al in het eerste gedeelte. En vergeet bovendien niet te genieten tijdens deze heerlijke seizoensopener.

Routes vanaf Café Coureur

110 km

Heb jij deze winter lekker doorgetraind? Rijd dan de 110 km-route en zorg voor een heerlijk start van jouw wielerseizoen. Het eerste gedeelte van deze route loopt glooiend en bevat weinig noemenswaardige heuvels, zodat je er lekker in kan komen. Alle tijd om de diverse kastelen langs de route te aanschouwen. Net voordat je pauze houdt bij ‘t Velohofke zul je even scherp moeten zijn voor een tweetrapsheuvel, de Lod Lavkistraat. Dit is een stuk van zo’n 1,5 kilometer aan maximaal 5%.

In het tweede deel van de route kun je meer van dergelijke heuvels verwachten. Met name de opeenvolging hiervan kan voor menig deelnemer voor uitdagingen zorgen. Nagenieten doe je uiteraard bij Café Coureur in Borgloon, met de openingsrit van Parijs-Nice op het scherm en het verdiende drankje in je hand.

180 km

Is de 110 km-route jou niet genoeg? Ga dan voor de volle mep en schrijf je in voor de 180 km-route. Onderweg pak je enkele bijzonder fraaie beklimmingen mee, zoals de pittige ‘Les Waides’. Deze klim begint rustig, maar komt na ruim een kilometer pas echt op gang. Met uiteindelijk een stuk van 11% geniet je hier boven van een prachtig uitzicht.

Na zeventig kilometer pauzeer je bij het kleinste wielercafé van Nederland, Demarrage Coffee in Slenaken. Eenmaal opgeladen vervolg je jouw weg via bekende on onbekende heuvels. Laat je verrassen en vergeet na een kleine 110 kilometer niet om je tweede pauze te benutten bij Fixed Gear Coffee. Het laatste stuk van deze route bevat relatief weinig beklimmingen, zodat je met een voldaan gevoel terug kan keren naar Café Coureur. Met 180 kilometer is dit echt een route voor de fanatiekelingen. Durf jij het aan?

Startpakket voor elke deelnemer

Startpakket
voor elke deelnemer

Omloop der Wielercafes 2023 - Startpakket - wielercafes.nl (kleiner)

* eerste 100 deelnemers

Deelnemers hebben ook de mogelijkheid om producten, zoals het magazine, na afloop van de rit op te halen bij de startlocatie.

Daarnaast zie jij jezelf mogelijk terug op de foto’s van onze fotograaf.

WINacties

Deelnemers van de Omloop der Wielercafes maken in de aanloop naar de toertocht regelmatig kans op mooie prijzen. Na inschrijven kun je zo vaak meedoen als je wilt.

Enkele voorbeelden van prijzen die deelnemers bij Wielercafes.nl kunnen winnen:

Sportvoedingpakket
BYE Nutrition

Shoptegoed bij
Rogelli Sportswear

Bordspel
Flamme Rouge

Wil jij ook kans maken op deze en andere winacties? Volg @Wielercafes dan op social media!

Zet jezelf op aanwezig

Je vindt Omloop der Wielercafes 2024 ook als evenement op

Overnachten

Word jij graag vlak bij jouw startlocatie wakker? Dat kan! 🥐☕️ Wel zo relaxed.

Regio Valkenburg, NL:

B&B Van BastenBatenburg

Slenaken, NL

Bike B&B Brakke Berg

Berg en Terblijt, NL

Regio Borgloon, BE:

Café Coureur

Borgloon, BE

Naam

Plaats, NL

FAQ – Veelgestelde vragen

Jazeker. De toertocht is zowel te rijden vanaf Fixed Gear Coffee in Valkenburg (NL) als vanaf Café Coureur in Borgloon (BE). 

Let op: de route van 110 km kun je alléén rijden vanaf Fixed Gear Coffee.

Inschrijven is mogelijk tot en met 1 maart.

Daarnaast kent de toertocht een limiet van 250 deelnemers. Zolang deze nog niet is bereikt blijft het – tot 1 maart dus – mogelijk om in te schrijven via de website. Zodra dit limiet is overschreden zal het niet meer mogelijk zijn in te schrijven.

Het GPX-bestand wordt uiterlijk een week voor het evenement naar de deelnemers gemaild. Zij kunnen deze dan ook downloaden vanaf de website, via wielercafes.nl/mijn-account. Hier kunnen deelnemers inloggen met de gegevens die ze na hun inschrijving per mail hebben gekregen.

Nee. Wanneer je inschrijving definitief is kun je niet meer wijzigen van route.

Het GPX-bestand dat je download kun je gebruiken door middel van een fietscomputer. Hier lees je hoe je de route op jouw fietscomputer zet.

Nee. De routes komen alleen beschikbaar in GPX-formaat. Je kunt wel samen gaan fietsen met iemand die meer ervaring heeft in het rijden vanaf GPX-routes. Heb je hulp nodig bij het gebruik van de GPX-route op een fietscomputer of smartphone? Lees dan deze blog door.

Deelnemers kunnen op hun startlocatie tussen 9:00 en 12:00 uur starten.

Fixed Gear Coffee in Valkenburg is geopend tot 17:00 uur. Café Coureur is nog tot 23:00 uur geopend.

Elk wielercafé op de route biedt je hier een kop koffie, thee of fris voor aan.

Corona-maatregelen

Dankzij het unieke concept van Omloop der Wielercafes kan het evenement ook ten tijde van lockdown doorgaan. Hierbij is het wel belangrijk dat de actuele corona-maatregelen tijdens het evenement worden nageleefd. Bij de startlocatie en pauzeplekken worden de nodige maatregelen getroffen om alle deelnemers een veilig evenement te bezorgen.

De belangrijkste maatregelen voor de deelnemers op een rij:

Bij startpunt

  • Aanmelden bij aankomst
  • Coronatoegangsbewijs (zoals QR-code) laten zien bij binnenkomst (BE)
  • Ben je met meerderen? Laat dan één persoon de startpakketten ophalen
  • Draag binnen een mondkapje (BE)

Tijdens de tocht

  • Neus legen of hoesten? Controleer dan of er niemand achter je rijdt
  • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar, ook bij stoplichten en pauzeplekken

Bij pauzeplek en eindpunt

  • Coronatoegangsbewijs (zoals QR-code) laten zien bij binnenkomst (BE)
  • Draag binnen een mondkapje (BE)
  • Binnen eten of drinken? Neem dan plaats aan een tafel (BE)

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het kennen en naleven van de coronamaatregelen die op dat moment gelden.

FAQ - Veelgestelde vragen

Jazeker. De toertocht is zowel te rijden vanaf Fixed Gear Coffee in Valkenburg (NL) als vanaf Café Coureur in Borgloon (BE). 

Let op: de routes van 80 en 140 km kun je alléén rijden vanaf Fixed Gear Coffee.

Inschrijven is mogelijk tot en met 29 februari.

Daarnaast kent de toertocht een limiet van 250 deelnemers. Zolang deze nog niet is bereikt blijft het – tot 29 februari dus – mogelijk om in te schrijven via de website. Zodra dit limiet is overschreden zal het niet meer mogelijk zijn in te schrijven.

Het GPX-bestand wordt enkele dagen voor het evenement naar de deelnemers gemaild. Zij kunnen deze dan ook downloaden vanaf de website, via wielercafes.nl/mijn-account. Hier kunnen deelnemers inloggen met de gegevens die ze na hun inschrijving per mail hebben gekregen.

Nee. Wanneer je inschrijving definitief is kun je niet meer wijzigen van route.

Het GPX-bestand dat je download kun je gebruiken door middel van een fietscomputer. Hier lees je hoe je de route op jouw fietscomputer zet.

Nee. De routes komen alleen beschikbaar in GPX-formaat. Je kunt wel samen gaan fietsen met iemand die meer ervaring heeft in het rijden vanaf GPX-routes. Heb je hulp nodig bij het gebruik van de GPX-route op een fietscomputer of smartphone? Lees dan deze blog door.

In Valkenburg kunnen deelnemers starten tussen 9:00 en 11:00 uur.

In Borgloon kunnen deelnemers starten tussen 8:00 en 10:30 uur.

Ja, bij elke pauzeplek heb je de mogelijkheid om je bidon te vullen met sportdrank en een banaan of snack mee te nemen.

Partners

Partners

De Omloop der Wielercafes zou niet zoveel kunnen bieden zonder onze partners. Hieronder vind je de partners die bij ons zijn aangesloten tijdens de Omloop der Wielercafes 2024.

Andere toertochten

Behalve deze toertocht organiseert het platform Wielercafes.nl ook nog enkele andere toertochten.

De ideale seizoensopener voor de echte bikkels. Met lage temperaturen en aardig wat hoogtemeters is dit een mooie uitdaging om in de winter voor te trainen.

Op Bevrijdingsdag fiets je vanaf de plek waar in 2022 nog de eerste bergpunten werden verdeeld. Tijdens deze tocht pauzeer je bovendien bij het nieuwe wielercafé in Ede.

De bekendste grote ronde is natuurlijk de Tour de France. Met start en finish bij wielercafé Parijs is nog ver combineer je deze dag het beste van de wielercafés en de koers.

Heb je in het najaar eindelijk lekker de smaak te pakken? Fiets dan mee met deze toertocht in het laatste weekend van de Vuelta á España.

Vorige edities

van de Omloop der Wielercafes

Terugblik Omloop der Wielercafes 2023

Omloop der Wielercafes 2023

Met zeer wisselende weersvoorspellingen was het tot op zondag onzeker wat de deelnemers te wachten stond. Uiteindelijk hielden de meeste deelnemers het droog en bleek vooral de afstand een grote uitdaging.

Veel deelnemers hebben de afgelopen winter flink doorgetraind om tijdens de tweede Omloop der Wielercafes in vorm te zijn. Met een minimale afstand van 110 kilometer en 1600 hoogtemeters was deze seizoensopener een echte uitdaging te noemen.

Ondanks de wisselende weersvoorspellingen reden toch ruim tweehonderd deelnemers in voornamelijk droog weer. De gure frisse wind maakte het ze niet makkelijk, maar in de Limburgse heuvels was daar soms iets minder van te merken.

We willen alle deelnemers bedanken voor hun doorzettingsvermogen en enthousiasme. Het was prachtig om iedereen zo enthousiast van wielercafé naar wielercafé te zien fietsen. De wielercafés Fixed Gear CoffeeCafé Coureur en Demarrage Coffee zijn goed bezocht.

Graag zien we jullie terug op 7 mei 2023 bij de volgende toertocht: Rondje Wielercafes in de Giro.

Voor wie de Omloop der Wielercafes voor volgend jaar al wil noteren: op zondag 3 maart 2024 wordt de volgende editie van de omloop verreden.

Na een waanzinnige eerste editie wordt de Omloop der Wielercafes ook in 2023 weer verreden. Op zondag 5 maart 2023 brengt deze toertocht je via prachtige routes bij een aantal geselecteerde wielercafés. Ben jij al klaar voor deze seizoensopener?

Afgelopen winter bleken er al veel fanatiekelingen de wintertrainingen aan te grijpen als voorbereiding op het eerste weekend van maart. Tijdens de eerste Omloop der Wielercafes werden er flinke afstanden gereden met onderweg pauzes bij geselecteerde wielercafés. Met honderden vrolijke deelnemers was de eerste editie van deze fraaie toertocht meteen een succes.

Startlocaties
In 2023 kent de Omloop der Wielercafés twee startlocaties. Dit zijn Fixed Gear Coffee in Valkenburg en Café Coureur in Borgloon. Vanaf hier kun een jouw afwisselende route rijden door Nederlands en Belgisch Limburg.

Klaar voor de start? Daar gaan we. Haal om te beginnen jouw startpakket op bij jouw startlocatie. Hierin vind je twee consumptiemunten zodat je alvast goed kan starten met een lekkere kop koffie. Tevens zit er een gezonde energiereep van BYE Nutrition, zodat je het eerste stuk goed doorkomt. 

Na afloop haal je jouw Ride Magazine op om lekker mee onderuit te zakken en je klets gezellig na over de toertocht met andere deelnemers. Ondertussen zie je de renners op het grote scherm nog even doorbikkelen in Parijs-Nice. Wat heb jij een heerlijke start van het wielerseizoen.

Doel
Zoek jij nog een mooi doel om deze winter voor te trainen? Dan heb je die nu gevonden!

Inschrijven
Begint ‘t bij jou ook al te kriebelen? Vanaf 2 januari is de inschrijving geopend. Vanaf die dag kies je hieronder jouw startlocatie en schrijf jij je in. Een inschrijving kost €20,- (vroege vogels €15,-). Hiervoor krijg je een compleet startpakket bij de start.

In december worden de routes van Omloop der Wielercafes 2022 bekend gemaakt.

Ervaringen

De volgende deelnemers hebben een leuk verhaal geschreven over hun ervaring tijdens de Omloop der Wielercafes 2023:

Promotie - Deel mee!

Wij hebben enorm veel zin in deze heerlijke seizoensopener en maken graag meer mensen hier enthousiast voor. Deze toertocht delen we daarom graag met zoveel mogelijk mensen.

Deel je mee? Vergeet niet @wielercafes te taggen!

Downloads

Instagram, Facebook, WhatsApp

Deze poster kun je delen in je verhaal (story) op Instagram, Facebook en WhatsApp.

Vergeet niet om @wielercafes te taggen!

Instagram

Deze afbeelding kun je delen als bericht op Instagram.

Vergeet niet om @wielercafes te taggen!

Facebook

Deze afbeelding kun je delen als bericht op Facebook.

Vergeet niet om @wielercafes te taggen!

Nieuwsbrief

Wil jij niks missen van het laatste nieuws rondom de Omloop der Wielercafes? Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van onze toertochten?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.