Over wielercafes.nl

Het aantal wielercafés stijgt de laatste jaren enorm. Sinds oktober 2020 biedt wielercafes.nl een overzichtelijke weergave van al deze wielercafés in Nederland. De komende tijd worden hier ook de wielercafés in België aan toegevoegd.

Wielercafes.nl maakt het fietsliefhebbers eenvoudig om te ontdekken bij welke wielercafés je jouw fiets kan laten repareren, de koers kunt volgen op TV of zelfs kunt overnachten. Door hier een beoordeling achter te laten deel je jouw ervaring zodat deze hotspots nog makkelijker kunnen bezoeken, beoordelen en vergelijken.

Ambassadeurs
Het platform van Wielercafes.nl draait op vrijwilligers. Lijkt ‘t jou leuk om mee te helpen om van het platform een groter succes te maken? Meld je dan aan als ambassadeur! Dit kan bijvoorbeeld zijn als verkenner in voorbereiding op onze toertochten, als verkenner bij Belgische wielercafés of als schrijver van nieuwsberichten.

Het laatste nieuws
Wil jij graag op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom Wielercafes.nl? Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Meer lezen over de ontwikkeling van Wielercafes.nl?

Door wie?

Mijn fietsmaten en ik (rechts) in Limburg • 2002

Als gids op Mallorca • 2019

Sinds 2001 rijd ik graag op mijn racefiets. Wielrennen is voor mij de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken. Lekker buiten bezig zijn en tegelijkertijd ook mentaal weer even alles op een rij zetten. Dat doet me altijd goed. Een rondje door de polder, over de heuvels of in het buitenland. Ik wissel graag af. De wielersport is daarom steeds belangrijker voor me geworden. Zowel fysiek als mentaal.

Als tiener leerde ik wielrennen in de regio Arnhem-Nijmegen bij Toer en WielerClub ‘t Verzetje uit Bemmel. Na vele toerkilometers te hebben gemaakt bij mijn lokale wielervereniging reed ik op mijn zestiende mijn eerste wielerwedstrijd. Ik haalde veel plezier uit het koersen, leerde veel bij in iedere wedstrijd en genoot nog het meest van ‘t ouwehoeren op de fiets. In het peloton van de Nieuwelingen, Junioren, Beloften en Amateurs koerste ik een tiental jaren mee.

Ook buiten deze fysieke uitdagingen om bleef de wielersport mij boeien. Zo was ik tijdens mijn studietijd actief als coördinator van het promoteam bij de Giro in Gelderland, vond je me regelmatig terug bij mijn Studenten Wielerverenging en studeerde ik af bij de KNWU.

In 2019 genoot ik enkele maanden van mijn werk als gids op het Spaanse wielereiland Mallorca. Een mooie tijd op een plek waar ik nog altijd graag terug kom.

Eenmaal terug in Nederland besefte ik dat de wielersport hier ook meer is gaan leven. Niet alleen tijdens drie weken Tour de France, maar het hele jaar door. Prachtig om te zien. Vrienden, familie en collega’s kochten massaal racefietsen in. De toename in het aantal recreatieve wielrenners was in 2020 ook direct terug te zien op de fietspaden en dijken. Deze vulden zich met coronafietsers; mensen die door de coronapandemie een nieuwe racefiets kochten of hun oude tweewieler weer afstofte en eropuit trokken. Dat zij zich niet altijd even netjes gedroegen bleef ook in de media niet onbesproken, zoals te lezen in deze boeiende column van Frank Heinen (HP De Tijd). Wielrennen werd helemaal hot.

Hierbij krijgt het leven naast de fiets steeds vaker waardering en (h)erkenning. Wielrennen is namelijk zoveel veel meer dan alleen maar veel of hard fietsen. De aandacht voor het materiaal, de koffie onderweg en de grote verhalen na afloop van een rit. Dat is precies wat wielrennen voor mij zo verslavend maakt.

Door de toename van het aantal wielrenners in Nederland werd er op steeds meer openbare plekken rekening gehouden met de sportieve fietsers. Steeds vaker werden cafés zelfs afgestemd op wielrenners, de wielercafés. In de zomer van 2020 reed ik een Fietsvakantie in eigen land en bezocht hierbij enkele van deze wielercafés in Nederland. Hier werd ik direct enthousiast van.

Een duidelijk overzicht van alle wielercafés ontbrak. Daarom besloot ik om deze website te ontwikkelen zodat fietsliefhebbers dergelijke hotspots nog makkelijker kunnen vinden. Toen de horeca het alsmaar moeilijk kreeg vanwege Covid-19 was dit een extra stimulans om deze wielercafés zo een steuntje in de rug te bieden.

Voor de toekomst van Wielercafes.nl staan diverse plannen en uitdagingen gepland. Wil je hier niets van missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Wil je graag samenwerken, eens sparren tijdens een fietsrit of heb je een vraag / aanvulling voor de website? Neem dan contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek.

Partners

Samen sta je sterker. Om de bezoekers van wielercafes.nl meer te bieden werken we graag samen met onze partners. Wielercafes.nl heeft samenwerkingen met diverse partners die ieder op hun eigen manier van meerwaarde zijn voor de wielercafés en/of de wielerliefhebbers.

foto: visitlimburg

Wat is een wielercafé?

Als huiskamer en ontmoetingsplek voor liefhebbers van de wielersport is een wielercafé de ideale plek voorafgaand, tijdens en na je fietsrit. Bij een wielercafé wordt er namelijk alles aan gedaan om ‘t wielerliefhebbers naar de zin te maken.

Een wielercafé is een plek waar de nadruk ligt op de wielersport. Hierdoor zijn bij binnenkomst al direct de verwijzingen naar de wielersport zichtbaar. Voorbeelden hiervan zijn oude fietsen aan de muren of het plafond, het wielerbier dat wordt geschonken of de koers die op het grote beamerscherm te volgen is. Wielercafés zijn altijd een aantrekkelijke pauzeplaats voor fietsers doordat het aanbod en de faciliteiten hier op hen zijn afgestemd. Bovendien verkoopt elk wielercafé sowieso iets te eten en drinken, zodat jij opgeladen weer verder kunt.

Beleving

Uiteindelijk blijft een wielercafé een beleving. Of een locatie wel of niet door kan voor wielercafé baseren wij dus niet alleen op het aanbod van eten, drinken en voorzieningen. Hierin speelt ook de gehele beleving van de locatie mee.

We maken continue de afweging welke locaties er wel en welke er niet worden opgenomen in ons platform. Dit neemt overigens niet weg dat we altijd open staan voor potentiële wielercafés voor op het platform. Er kunnen namelijk nog vele wielercafés worden toegevoegd.

Wielercafé toevoegen

Ben jij van mening dat er een wielercafé mist die hier écht tussen hoort? Dan horen we dat altijd graag. Hiervoor stuur je ons een bericht via contact of meld je het wielercafé direct aan.

Verkoop

minimaal

beter

best

Verse koffie

Taart

Ontbijt

Lunch

Bier

Fietsonderdelen

Wielerkleding

Diner

Faciliteiten

minimaal

beter

best

Fiets kan veilig worden weggezet

Fietspomp beschikbaar, ook geschikt voor Frans ventiel

Kleine reparatieset beschikbaar

Wielertijdschriften

Werkplaats

Koers op tv

Clubrit

Routes van, langs of naar wielercafé beschikbaar

Verhuur racefietsen en mountainbikes

Begeleide fietstochten

Werkplaats met mechanieker

Douche

Overnachten

Activiteiten

minimaal

beter

best

Clubritten

Workshops

Koffie

Een goede bak koffie is essentieel voor elk wielercafé. Geen simpele koffiepads, maar uitvoerige aandacht voor elke kop koffie.

De zorgvuldig gekozen bonen. De gemalen bonen die onder de juiste druk in de piston worden geperst. Het hete water dat onder hoge druk door de piston loopt. Aandacht voor elke kop koffie. Een bewust proces.

In sommige wielercafés wordt er extra aandacht besteed aan de koffie door bijvoorbeeld een exclusief koffiemerk of aangesloten koffieboer.

Uitstraling

In een wielercafé word je overladen met liefde voor de wielersport en de koers.

De menukaart, aanwezige tijdschriften en subtiele accenten in het interieur hebben allen één ding gemeen: de wielersport staat centraal. Het fietsvriendelijke café hangt dan ook vol met racefietsen, wielershirts en oude wielerfoto’s. Bovendien is de koers er regelmatig live te volgen. 

Uitstraling is alles.

Ideale pauzeplek

Je bladert nog eens door het laatste wielernieuws, vult je bidon en komt tot rust. Met alle ruimte voor de fiets, goede koffie en te midden van andere wielrenners voelt elke fanatieke fietser zich thuis in een wielercafé. 

Kortom: de ideale plek voorafgaand, tijdens en na je (groeps)rit.

Niks missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.