Over wielercafes.nl
Het aantal wielercafés stijgt de laatste jaren enorm. Sinds oktober 2020 biedt wielercafes.nl een overzichtelijke weergave van al deze wielercafés in Nederland. De komende tijd worden hier ook de wielercafés in België aan toegevoegd.
Wielercafes.nl maakt het fietsliefhebbers eenvoudig om te ontdekken bij welke wielercafés je jouw fiets kan laten repareren, de koers kunt volgen op TV of zelfs kunt overnachten. Door hier een beoordeling achter te laten deel je jouw ervaring zodat deze hotspots nog makkelijker kunnen bezoeken, beoordelen en vergelijken.
Ambassadeurs
Het platform van Wielercafes.nl draait op vrijwilligers. Lijkt ‘t jou leuk om mee te helpen om van het platform een groter succes te maken? Meld je dan aan als ambassadeur! Dit kan bijvoorbeeld zijn als verkenner in voorbereiding op onze toertochten, als verkenner bij Belgische wielercafés of als schrijver van nieuwsberichten.
Toekomst
Wielercafes.nl blijft in ontwikkeling. De komende tijd wordt de website verder uitgebreid met meer onder andere buitenlandse wielercafés, nieuwe functies en uitbreiding van de eigen toertochten.
Ben je benieuwd welke ontwikkelingen de website doormaakt en wat er nog meer aan zit te komen? Lees dan onderstaande nieuwsberichten, houd het nieuws goed in de gaten en meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief.
Meer lezen over de ontwikkeling van Wielercafes.nl?
Door wie?
Wielercafes.nl is in 2020 opgezet door Ruben van Kempen. Hieronder zijn verhaal:
Sinds 2001 rijd ik graag op mijn racefiets. Wielrennen is voor mij de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken. Lekker buiten bezig zijn en tegelijkertijd ook mentaal weer even alles op een rij zetten. Dat doet me altijd goed. Een rondje door de polder, over de heuvels of in het buitenland. Ik wissel graag af. De wielersport is daarom steeds belangrijker voor me geworden. Zowel fysiek als mentaal.
Als tiener leerde ik wielrennen in de regio Arnhem-Nijmegen bij Toer en WielerClub ‘t Verzetje uit Bemmel. Na vele toerkilometers te hebben gemaakt bij mijn lokale wielervereniging reed ik op mijn zestiende mijn eerste wielerwedstrijd. Ik haalde veel plezier uit het koersen, leerde veel bij in iedere wedstrijd en genoot nog het meest van ‘t ouwehoeren op de fiets. In het peloton van de Nieuwelingen, Junioren, Beloften en Amateurs koerste ik een tiental jaren mee.
Ook buiten deze fysieke uitdagingen om bleef de wielersport mij boeien. Zo was ik tijdens mijn studietijd actief als coördinator van het promoteam bij de Giro in Gelderland, vond je me regelmatig terug bij mijn Studenten Wielerverenging en studeerde ik af bij de KNWU.
In 2019 genoot ik enkele maanden van mijn werk als gids op het Spaanse wielereiland Mallorca. Een mooie tijd op een plek waar ik nog altijd graag terug kom.
Eenmaal terug in Nederland besefte ik dat de wielersport hier ook meer is gaan leven. Niet alleen tijdens drie weken Tour de France, maar het hele jaar door. Prachtig om te zien. Vrienden, familie en collega’s kochten massaal racefietsen in. De toename in het aantal recreatieve wielrenners was in 2020 ook direct terug te zien op de fietspaden en dijken. Deze vulden zich met coronafietsers; mensen die door de coronapandemie een nieuwe racefiets kochten of hun oude tweewieler weer afstofte en eropuit trokken. Dat zij zich niet altijd even netjes gedroegen bleef ook in de media niet onbesproken, zoals te lezen in deze boeiende column van Frank Heinen (HP De Tijd). Wielrennen werd helemaal hot.
Hierbij krijgt het leven naast de fiets steeds vaker waardering en (h)erkenning. Wielrennen is namelijk zoveel veel meer dan alleen maar veel of hard fietsen. De aandacht voor het materiaal, de koffie onderweg en de grote verhalen na afloop van een rit. Dat is precies wat wielrennen voor mij zo verslavend maakt.
Door de toename van het aantal wielrenners in Nederland werd er op steeds meer openbare plekken rekening gehouden met de sportieve fietsers. Steeds vaker werden cafés zelfs afgestemd op wielrenners, de wielercafés. In de zomer van 2020 reed ik een Fietsvakantie in eigen land en bezocht hierbij enkele van deze wielercafés in Nederland. Hier werd ik direct enthousiast van.
Een duidelijk overzicht van alle wielercafés ontbrak. Daarom besloot ik om deze website te ontwikkelen zodat fietsliefhebbers dergelijke hotspots nog makkelijker kunnen vinden. Toen de horeca het alsmaar moeilijk kreeg vanwege Covid-19 was dit een extra stimulans om deze wielercafés zo een steuntje in de rug te bieden. Voor de toekomst van Wielercafes.nl staan diverse plannen en uitdagingen gepland. Wil je hier niets van missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Wil je graag samenwerken, eens sparren tijdens een fietsrit of heb je een vraag / aanvulling voor de website? Neem dan contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek.Partners
foto: visitlimburg
Wat is een wielercafé?
Als huiskamer en ontmoetingsplek voor liefhebbers van de wielersport is een wielercafé de ideale plek voorafgaand, tijdens en na je fietsrit. Bij een wielercafé wordt er namelijk alles aan gedaan om ‘t wielerliefhebbers naar de zin te maken.
Een wielercafé is een plek waar de nadruk ligt op de wielersport. Hierdoor zijn bij binnenkomst al direct de verwijzingen naar de wielersport zichtbaar. Voorbeelden hiervan zijn oude fietsen aan de muren of het plafond, het wielerbier dat wordt geschonken of de koers die op het grote beamerscherm te volgen is. Wielercafés zijn altijd een aantrekkelijke pauzeplaats voor fietsers doordat het aanbod en de faciliteiten hier op hen zijn afgestemd. Bovendien verkoopt elk wielercafé sowieso iets te eten en drinken, zodat jij opgeladen weer verder kunt.
Beleving
Uiteindelijk blijft een wielercafé een beleving. Of een locatie wel of niet door kan voor wielercafé baseren wij dus niet alleen op het aanbod van eten, drinken en voorzieningen. Hierin speelt ook de gehele beleving van de locatie mee.
We maken continue de afweging welke locaties er wel en welke er niet worden opgenomen in ons platform. Dit neemt overigens niet weg dat we altijd open staan voor potentiële wielercafés voor op het platform. Er kunnen namelijk nog vele wielercafés worden toegevoegd.
Wielercafé toevoegen
Ben jij van mening dat er een wielercafé mist die hier écht tussen hoort? Dan horen we dat altijd graag. Hiervoor stuur je ons een bericht via contact of meld je het wielercafé direct aan.
Verkoop
minimaal
beter
best
Verse koffie
Taart
Ontbijt
Lunch
Bier
Fietsonderdelen
Wielerkleding
Diner
Faciliteiten
minimaal
beter
best
Fiets kan veilig worden weggezet
Fietspomp beschikbaar, ook geschikt voor Frans ventiel
Kleine reparatieset beschikbaar
Wielertijdschriften
Werkplaats
Koers op tv
Clubrit
Routes van, langs of naar wielercafé beschikbaar
Verhuur racefietsen en mountainbikes
Begeleide fietstochten
Werkplaats met mechanieker
Douche
Overnachten
Activiteiten
minimaal
beter
best
Clubritten
Workshops
Koffie
De zorgvuldig gekozen bonen. De gemalen bonen die onder de juiste druk in de piston worden geperst. Het hete water dat onder hoge druk door de piston loopt. Aandacht voor elke kop koffie. Een bewust proces.
In sommige wielercafés wordt er extra aandacht besteed aan de koffie door bijvoorbeeld een exclusief koffiemerk of aangesloten koffieboer.
Uitstraling
De menukaart, aanwezige tijdschriften en subtiele accenten in het interieur hebben allen één ding gemeen: de wielersport staat centraal. Het fietsvriendelijke café hangt dan ook vol met racefietsen, wielershirts en oude wielerfoto’s. Bovendien is de koers er regelmatig live te volgen.
Uitstraling is alles.
Ideale pauzeplek
Kortom: de ideale plek voorafgaand, tijdens en na je (groeps)rit.