Wielercafé Ronde van Overijssel

Laatste update: 5 april 2024, 14:59 uur

Op 4 mei wordt De Ronde van Overijssel (UCI Categorie 1.2) weer verreden. Deze koers behoort tot de drie oudste eendagswedstrijden van Nederland en maakt ook dit jaar weer deel uit van de Holland Cup. ‘Overijssels Mooiste’ is geliefd onder nationale renners en een blik op de erelijst laat niet de minste namen zien: Tourwinnaar Jan Janssen, Gerbens Karstens en recenter Nils Eekhoff. Op 15 april organiseert de Ronde van Overijssel een pop-up wielercafé om de wielerkoorts extra op te stoken in de Stad van de Ronde.

Programma pop-up wielercafé

In 2024 komt de eer toe aan Oldenzaal en speelt deze stad de hoofdrol in de 70e editie van de Ronde van Overijssel. De afgelopen jaren lukte het de organisatie steeds om tijdens het pop-up wielercafé volle zalen te laten genieten van de verhalen van regionale toppers en de grote namen van het Nederlandse wielrennen. Ook deze editie zijn er weer spraakmakende gasten uitgenodigd voor een avond wielerverhalen met een Twents tintje.

De tekst gaat onder de foto verder

Finish-Ronde-van-Overijssel-wielercafes.nl

Ronde-van-Overijssel-wielercafes.nl

Gasten

Marcel Kittel veroverde een kleine tien jaar geleden de gele, groene en witte trui in de Tour de France. Deze sprintkoning won een rits etappes in de Tour de France, de Giro d’Italia en de Ronde van Spanje. Een ongekende prestatie voor het kleine Argos-Shimano, het huidige Team DSM-Firmenich-PostNL, ook toen al onder leiding van Iwan Spekenbrink. Tijdens zijn carrière won hij maar liefst 89 koersen.

De meeste zeges wist Marcel Kittel te behalen met de beste lead-out van het peloton: Tom Veelers. Dit koppel vertelt tijdens het wielercafé in Oldenzaal over hun gouden periode. De stuurmanskunsten van lead-out Tom Veelers waren minstens zo belangrijk voor de zeges van Argos-Shimano als de krachtige benen van Marcel Kittel. De snelle Tukker was de laatste man in de befaamde sprinttrein en met een scherp oog en soms een goede ‘kwak’ zette hij zijn Duitse kopman keurig af bij de finish. Tegenwoordig is Veelers bondscoach van de Nederlandse beloften.

Sprintkoppel-Ronde-van-Overijssel-bijgesneden-wielercafes.nl

Ook Ilse Pluimers, wielrenster bij AG Insurance-Soudal en lokale held Herman Snoeijink, 2x winnaar van de Ronde van Overijssel, zijn te gast deze avond.

Ilse Pluimers is de beste wielrenster van Twentse bodem. Momenteel rijdt zij bij het Belgische AG Insurance-Soudal op het hoogste niveau. In 2019 werd zij Europees kampioene op de weg bij de Junioren en in 2023 werd zij Europees kampioene op de weg bij de beloften.

Herman Snoeijnk won in zijn tijd vrijwel alle koersen waar hij van start ging. De sympathieke Denekamper kwam volgens overlevering maar liefst 365 keer juichend over de streep. Hij heeft de Ronde van Overijssel twee keer gewonnen. De overstap naar de profs heeft hij echter nooit gemaakt. Na zijn afscheid op de weg werd Snoeijink onder andere ploegleider en bondscoach.

Herman-Snoeijink-Ronde-van-Overijssel-wielercafes.nl

Ilse-Pluimers-Ronde-van-Overijssel-wielercafes.nl

Presentator

De ervaren speaker van de Ster van Zwolle en de Ronde van Overijssel, Rik Janssen, presenteert het wielercafé. De interviews worden gehouden door Ralph Blijlevens en Maarten Schoon, beiden verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia.

Datum en locatie

Het wielercafé is op maandag 15 april in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. De toegang en het eerste kopje koffie of thee zijn gratis. De zaal gaat open om 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur.

Zien we jou ook op 15 april in Oldenzaal in aanloop naar de Ronde van Overijssel?