foto: BikePacking Holland

Bikepacken vanaf De Meet

Laatste update: 11 juli 2023, 18:38 uur
Laatste update: 11 juli 2023, 18:38 uur

Budgetvriendelijk bikepacken zonder in een tent te moeten slapen, kan dat wel? Jazeker! De fietsvriendelijke hostels van Bikepacking Holland maken het ook voor niet-kampeerders mogelijk om betaalbaar te overnachten. Bijkomend voordeel: je treft er avonturiers van over de hele wereld en je hebt ook nog eens minder bagage nodig!

Genoeg redenen voor deze kampeerfanaat om eens zonder tent op de fiets te stappen. Op de planning staat een driedaagse tocht door het Oosten van het land. Ik start in Deventer, overnacht in Zwolle en Giethoorn, en zal 136 kilometer later in Steenwijk weer op de trein stappen. In mijn fietstas zitten slechts een setje kleding, enkele snacks, een boekje, opladers en wat toiletspullen. Laat dat avontuur maar komen!

Startpunt Fietslokaal de Meet

Ik trap mijn fietstocht af met een heerlijk kopje koffie bij Fietslokaal de Meet. Starten met goede koffie is immers altijd een goed idee. Als je dan ook nog eens naar mooie fiets(spull)en kunt kijken en over bikepackingtrips kunt kletsen, zie ik al helemaal geen nadelen meer.

Fietslokaal de Meet is een van de vele wielercafés die Nederland rijk is. Bikepacking Holland is recent een samenwerking aangegaan met wielercafés.nl, waarop je deze leuke en fietsvriendelijke pauzeplekken gemakkelijk kunt vinden.

De tekst gaat onder de foto verder

Via IJssel langs Hanzesteden

Vanaf De Meet cruise ik in Noordwestelijke richting Deventer uit. Al na een paar minuten ruil ik de buitenwijken in voor de uiterwaarden van de IJssel. Mijn route staat vandaag in het teken van deze rivier.

Onderweg zie ik de sporen van de welvaart die deze rivier gebracht heeft. Niet alleen Deventer, ook het pittoreske Hattem en eindpunt Zwolle ontwikkelden zich dankzij het Hanzeverbond al in de Middeleeuwen tot machtige handelscentra. Fiets gerust eens door de historische centra om een blik te werpen op de prachtige historische gebouwen uit die tijd.

Omdat het kleine veer tussen Hattem en Zwolle tijdens mijn rit uit de vaart ligt, steek ik via de spoorbrug de IJssel over. Door de prachtige uiterwaarden rijd ik vervolgens de bebouwing van Zwolle in.

Overnachten

In Zwolle bevindt zich de eerste overnachtingsplek van mijn avontuur: Hostel de Basis. Dit bruisende hostel zit in een voormalig bankgebouw aan de stadsgracht in hartje Zwolle. Een unieke locatie! Als je beneden bij de toiletten kijkt zie je zelfs de oude kluis nog zitten.

Ik slaap vannacht in een gemengde acht-persoons slaapzaal. Onder mijn bed bevindt zich een kluisje voor mijn waardevolle spullen. Douches en wc’s bevinden zich verderop in de gang. Ook is daar een keukentje met koelkast en kookgelegenheid voor de gasten die zelf willen koken. Als je liever voor je laat koken kun je beneden bij Bennies in de Basis terecht. Of je loopt naar een van de vele restaurants die letterlijk om de hoek zitten.

Venetië van het Noorden

De volgende ochtend loop ik al vroeg binnen bij Bennies voor een heerlijk ontbijt. Het is lastig om te kiezen, maar ik ga uiteindelijk voor een flinke kom yoghurt met granola en seizoensfruit. Na een eveneens heerlijke kop koffie stap ik weer op de fiets.

Vervolgens fiets ik langs de rand van de uiterwaarden van Het Zwarte Water en de Vecht. Aan de markt in het pittoreske Hanzestadje Hasselt trakteer ik mezelf op een welverdiende lunchpauze. Via watersportdorpje Zwartsluis fiets ik vervolgens verder richting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het dorpje Belt-Schutsloot blijkt minstens zo mooi als Giethoorn, maar is veel minder bekend. Ik fiets er op mijn gemak over de prachtige paadjes langs het water.

Sneller dan me lief is bereik ik vervolgens het veel bekendere Venetië van het Noorden: Giethoorn.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: BikePacking Holland

Wil je de complete blog lezen? Kijk dan hier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.