foto: Parijs is nog ver

Nederlands eerste wielerbibliotheek geopend

Laatste update: 9 oktober 2023, 14:51 uur
Laatste update: 9 oktober 2023, 14:51 uur

Het wielercafé Parijs is nog ver heeft een flink aantal wielerboeken, van pure literatuur tot jaarboeken met alle uitslagen. Met ‘bikewriter’ Pieter Cramer – met eenzelfde hoeveelheid boeken – ontstond het idee om de verzamelingen te bundelen en te presenteren in de eerste Nederlandse Wielerbibliotheek.

Wie in het wielercafé van Doetinchem wel eens naar achteren is gelopen weet dat er altijd al vele wielerboeken aanwezig waren. Toen het idee ontstond om een wielerbibliotheek te beginnen was de vrees mede daarom ook snel dat een groot aantal boeken in meervoud aanwezig zou zijn. Na een inventarisatie bleek dit reuze mee te vallen. Slechts enkele klassiekers waren in tweevoud aanwezig. Dat maakt dat de collectie vanaf de start van deze bibliotheek behoorlijk uitgebreid is.

Vlaamse boeken

Toch staat de bibliotheek te allen tijde open voor aanvullingen. Zeker literatuur uit het Vlaamse deel van het taalgebied zijn welkom. Alle boeken zijn overigens welkom mits ze niet ‘dubbel’ zijn.
Om te checken welke boeken in de bibliotheek staan komt binnenkort een overzicht via de website van het wielercafé beschikbaar.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Parijs is nog ver

Afgekeurd

Er is gekozen om een aantal boeken in de kisten te laten liggen. Ten eerste zijn dat boeken die een opsomming zijn van uitslagen en feiten zoals jaarboeken krijgen ook geen plekje. Ook uitgaves ter promotie van een bedrijf (vaak de sponsor) blijven in de kist. Een uitzondering is als het journalistieke of literaire niveau hoog is. Dan redeneren de initiatiefnemers dat de productie mede is bekostigd door de sponsor.

Ook is er een subjectieve beoordeling van de bieb-directie. Het criterium is dat het moet voldoen aan goede smaak. Daarbij gaan de initiatiefnemers er wel vanuit dat goede smaak in de jaren ’50 van de vorige eeuw anders was dan nu.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Parijs is nog ver

Beste wielerboek

Wat resteerde is een omvangrijke kast met mooie boeken. Om die – ook voor de lezer met heel veel tijd – te ontsluiten is op zoek gegaan naar het beste wielerboek. Dat is een lastige zoektocht.

‘Het beste’, dat is afhankelijk van vele factoren. Maar voor deze benoeming is de mening gevraagd van diverse deskundigen en veel-lezers. Hierdoor is er door de Bikewriters een groslijst samengesteld voor een breed publiek met uiteenlopende meningen over wielerliteratuur. Uit die groslijst kan iedereen dan gedurende een bepaalde periode zijn favoriete boek kiezen. Hierbij is de lijst beperkt tot 36 boeken. De complete groslijst is hier te bekijken.

Breng jouw stem uit!

Wil jij mee beslissen welk wielerboek de beste is? Breng dan nu hier je stem uit! Je kunt je stem nog uitbrengen tot 13 november 2023. De vrijdag erna wordt de winnaar bekend gemaakt.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Parijs is nog ver

Wielerboekenbal

In navolging op de lancering van de wielerbilbiotheek besloot Gerrit, eigenaar van Parijs is nog ver, om direct door te pakken.

Op vrijdag 17 november wordt er namelijk een heus wielerboekenbal georganiseerd. Mooie verhalen, fraaie beelden, fijne muziek, een spannende quiz. En natuurlijk snuffelen tussen al die wielerboeken.

Tickets zijn nu voor €10,- te koop bij het wielercafé Parijs is nog ver. De deuren zijn op 17 november vanaf 20:00 uur geopend. Kom jij ook?

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Vergelijkbare nieuwsberichten

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.