foto: Wielercafes.nl

Op bezoek bij: Eerste steenlegging van Village Départ

Laatste update: 3 januari 2024, 14:14 uur
Laatste update: 3 januari 2024, 14:14 uur

Ter ere van de eerste steenlegging van Village Départ werd er op 4 november 2023 ook een gravelrit georganiseerd. Samen met ongeveer 70 andere wielrenners vertrokken Ambassadeurs Nienke en Ilona, uiteraard na een stevige kop koffie, aan de rit die Bjorn voor ons klaar had gezet. Een graveltocht van 73 kilometer door diverse natuurgebieden in de buurt van de Vlagheide.

Het terrein af, de bocht om en daar lag hij al op ons te wachten. De Vlagheideberg. Het eerste stuk bleek direct al te lastig om te fietsen waardoor we van de fiets af moesten stappen. Het tempo hierna weer oppakken was even lastig, aangezien het continue op bleef lopen. Samen met Ambassadeur Nienke gaan we het eerste stukje te voet naar boven, waar de mannen al op ons stonden te wachten. Samen vervolgden we de tocht over De Vlagheideberg. Na een voorzichtige afdaling waar het door alle regen van de laatste dagen erg nat lag kwamen we op een pad van los grint uit. Eenmaal veilig beneden konden we koers zetten richting het eerste stuk natuurgebied.

Het eerste natuurgebied waar we doorheen komen is ‘De Scheeken’. De bodem hier bevat veel leem waardoor het water niet goed weg kan. Door de vele regen van de afgelopen dagen zag het er hier ook drassig uit. In deze regio kun je elk moment edelherten tegenkomen, maar dat geluk hebben wij vandaag helaas niet gehad. Tussen de populieren en de nodige modderobstakels crossen we verder.

Hierna kwamen we bij Landgoed Velder dat gekenmerkt wordt door zeer oude bossen. In de 17e of 18e eeuw is hier een lanenstelsel aangelegd met punten waarop veel lanen bij elkaar komen. Een bekend punt hierbij is “De Negen Dreven”. Je kan hier dus genoeg kanten op, maar voor de rit mochten we door naar de Kampina.
De Kampina is mijn persoonlijke favoriet. Heerlijke paden, mooie herfstkleuren nu en als je goed oplet dan kun je hier nog de wilde paarden en Hooglanders tegen komen. Ook deze hebben ons pad deze keer niet gekruist.

Met inmiddels 44 kilometer in de benen kwamen we aan bij de pauze plaats. Deze was bij Bjorn thuis waar we werden voorzien van een bouillon, fruit, snoep en voor degene die wilde was er nog de mogelijkheid om de bidons te vullen. Helaas begon het inmiddels ook wel te regenen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Het gebied dat volgde was Sparrenrijk, een recreatiebos van ongeveer 53 hectare groot. Daarna hadden we nog een snel stuk parallel aan de Dommel.

Ook ambassadeur worden? Meld je dan hier aan!

Uiteraard kon op deze route een stukje langs het Duits Lijntje niet ontbreken. Het Duits Lijntje is een voormalige spoorlijn die Wesel (Duitsland) verbond met Boxtel (Nederland). Er zijn nog verschillende elementen terug te vinden. Op sommige punten vind je nog stukken treinrails terug, maar waar deze niet meer fysiek ligt zie je het nog wel terug in het landschap. Wij hadden voor de fietsroute stukken waar we nog parallel aan de fysiek aanwezige treinrails reden. De officiële Duits Lijntje-fietsroute is 155 kilometer lang, dus voor de avonturiers die deze rit willen doen, kunnen straks een mooie pauze inlassen bij Village Départ voor een heerlijke versnapering of voor degene die deze hele route in etappes wil doen, kan ook blijven slapen, hierover is meer te vinden op de website van Village Départ.

Als toetje mochten we nog een keer de Vlagheide over. De kant waar we nu vanaf komen kun je na je door het poortje te hebben gemanoeuvreerd weer goed met de fiets verder. Nog een stukje klimmen, laatste afdaling en toen waren we weer terug bij Village Départ. Hier dronken we nog een biertje, kletsten we wat na en stonden we het Brabants Dagblad nog even te woord. Ondanks een natte tweede helft met de regen, was het een heerlijke rit door mooie gebieden.

Met deze uitvalsbasis in de toekomst, kan het niet anders dan dat er veel gave ritten op racefiets, gravelbike ne mtb gaan volgen. Deze kunnen dan ideaal worden afgesloten op een schitterende locatie, midden in de natuur, bij het wielercafé van Village Départ.

Het nieuwsbericht over de eerste steenlegging vind je terug in het nieuws van Wielercafes.nl.
Een video-impressie van deze dag vind je hier op YouTube.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste stories
Andere stories

Vergelijkbare stories

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.