foto: Wielercafes.nl

Pop-up wielercafé Scheldeprijs in Terneuzen

Laatste update: 5 april 2023, 23:33 uur
Laatste update: 5 april 2023, 23:33 uur

Afgelopen maandag werd een pop-up wielercafé in Terneuzen georganiseerd, waar je eerder ook al over las in het nieuws. Met grote namen als Marcel Kittel en José de Cauwer aan tafel konden wij dit niet aan ons voorbij laten gaan, dus sloten we aan bij het peloton van meer dan 400 wielerfans die op het wielercafé af kwamen.

Een terugblik op de Ronde van Vlaanderen en vooruitblik op de Scheldeprijs, door vier wielerkenners. Dat is wat afgelopen maandagavond in het Scheldetheater van Terneuzen meer dan 400 wielerfans samenbracht.

Deze oudste Vlaamse voorjaarsklassieker werd voor het eerst gereden in 1907 en vertrekt woensdag voor de vijfde keer vanuit Terneuzen. De mannen rijden over een afstand van 205 km naar de finish in Schoten. De vrouwen starten en vertrekken in Schoten voor een afstand van 131 km.

De tekst gaat onder de foto verder

Tomas van den Spiegel

Eén van die wielerkenners was Tomas Van Den Spiegel, die na een lange carrière als profbasketballer in 2018 CEO werd van Flanders Classics. Na ASO (Ronde van Frankrijk) en RCS Sports (Ronde van Italië) is Flanders Classics de derde grootste organisator van wielerwedstrijden in de wereld.

De drie overige wielerkenners ontdekten maandag dat ze iets gemeen hebben: ze zijn allemaal op 31-jarige leeftijd gestopt met wielrennen.

Uit het publiek kwam een vraag voor Tomas over het parcours van de Ronde van Vlaanderen.

Kan het vlakke stuk van 12 km van de top van de Paterberg naar de finish in Oudenaarde niet ingekort worden?

Dat ligt volgt Tomas moeilijk, omdat men de Schelde over moet via een brug. Toch wordt er met een minister overlegd om een extra brug aan te leggen waardoor de finish op 7,5 km na de top van de Paterberg zou komen te liggen. Iets wat in Nederland niet denkbaar is, maar in het land van de koers wel.

De tekst gaat onder de foto verder

Recordhouder

Marcel Kittel heeft een bijzondere band met de Scheldeprijs, een koers die hij vijf keer won, een record. Deze Duitse sprintbom woont intussen al enkele jaren in Twente met zijn vrouw en kinderen. In 2019, na een moeilijke periode, probeerde Marcel het nog één keer in de Scheldeprijs. Hij werd echter uit de wielen gereden en trok toen, een paar dagen voor zijn 31ste verjaardag, de stekker uit zijn wielercarrière.

Dit jaar was hij voor het eerst te gast in de Ronde van Vlaanderen. Voor de gelegenheid had hij witte sportschoenen aangetrokken, wat volgens hem duidelijk wijst op zijn onervarenheid in deze koers. Vlaanderens Mooiste heeft hij overigens nooit gereden.

De tekst gaat onder de foto verder

Pop-up wielercafé Scheldeprijs 2023 - wielercafes.nl (7)

Wielercafes.nl

Pop-up wielercafé Scheldeprijs 2023 - wielercafes.nl (1)

Wielercafes.nl

Breakaway Brian

Brian van Goethem debuteerde in 2015 als profrenner bij Roompot. In 2019 maakte hij de overstap naar de WorldTour door een contract te tekenen bij Lotto Soudal. Terwijl Marcel Kittel vaak alleen de laatste 200 meter van een koers op kop kwam, moest Brian meestal al na 200 meter aan de bak. Hij ging heel vaak mee in lange ontsnappingen en kreeg daardoor de bijnaam Breakaway Brian.

Favoriete wielercafé van José de Cauwer

José De Cauwer was profrenner van 1973 tot 1980. Daarna werd hij ploegleider en bondscoach van de Belgische nationale ploeg. De laatste jaren is hij bij de VRT aan het werk als wielercommentator. Als hem gevraagd wordt naar zijn favoriete wielercafé dan antwoordt hij spontaan: Café Welkom in Noorderwijk. Tomas Van Den Spiegel sluit zich daar direct bij aan. Het wielercafé van Jo van Helsen ontvangt regelmatig profwielrenners en is regelmatig terug te vinden in de Belgische media.

Winnaar
De aanwezige wielerfans zijn erg benieuwd naar de renner die José als winnaar tipt voor de Scheldeprijs van aanstaande woensdag. Het zou hem niet verwonderen mocht Mathieu van der Poel vanaf de rode vod “een streep trekken” en daarbij een perfecte leadout vormen voor Jasper Philipsen. Hij verwacht ook een sterk Soudal-Quick Step dat alles in het werk zal stellen om Fabio Jakobsen in een ideale positie naar de finish te loodsen. Als derde en laatste kanshebber noemde José ook de naam Gerben Thijssen vallen als potentiële winnaar. Bij de vrouwen is José ervan overtuigd dat Lorena Wiebes met twee vingers in de neus als eerste over de finish zal rijden.

De tekst gaat onder de foto verder

Pop-up wielercafé Scheldeprijs 2023 - wielercafes.nl (3)

Wielercafes.nl

foto: zeelandtheaters

foto: zeelandtheaters

Laatste koers op Belgische bodem

De Scheldeprijs was voor Tom Boonen in 2017 zijn laatste koers op Belgische bodem. Op de vraag of ze verwachten dat ook Mark Cavendish de Scheldeprijs als laatste koers van zijn carrière zal rijden is het viertal het unaniem eens. Dat is volgens hen duidelijk niet het geval.

De tekst gaat onder de foto verder

Pop-up wielercafé Scheldeprijs 2023 - wielercafes.nl (2)

Wielercafes.nl

Pop-up wielercafé Scheldeprijs 2023 - wielercafes.nl (6)

Wielercafes.nl

Finish

Wie woensdagmiddag de finish wil bekijken kan zich rond 14:45 uur klaarmaken voor de vrouwen. De heren worden rond 17:15 uur in Schoten verwacht.

Deel dit bericht:

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Vergelijkbare nieuwsberichten

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.