foto: Youtube

50+ Podcasts over wielrennen

Laatste update: 23 mei 2024, 13:29 uur
Laatste update: 23 mei 2024, 13:29 uur

Het aantal podcasts is in coronatijd enorm toegenomen. Hierin zijn de podcasts over wielrennen zeker niet achtergebleven. Er zijn zelfs vier wielercafés die hun eigen podcast hebben. Tijd om die te introduceren.

4 wielercafés met een eigen podcast

Voor wie nog niet helemaal bekend is met een podcast een korte uitleg. Een podcast is een audio-uitzending  op het internet waarbij vaak een bepaald onderwerp wordt besproken. Zo zijn er dus ook podcasts over wielrennen en wat fanatieke fietsers bezig houdt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan fietsonderhoud, Bikepacken en de grote rondes zoals de Tour de France. Door telkens weer nieuwe afleveringen te maken en actuele onderwerpen te bespreken zijn podcasts erg gewild onder fietsers en wandelaars. Tijdens het sporten kun je zo luisteren naar jouw favoriete onderwerp.

Tijdens een bezoek aan een wielercafé merk je ‘t vaak al zodra je in gesprek raakt met een andere wielerliefhebber. Er zijn tig onderwerpen binnen de wielersport om over te praten en door de passie voor deze sport raak je er beiden waarschijnlijk voorlopig ook niet over uitgepraat. Daarom besloten ook de volgende vier wielercafés om hun eigen podcast te beginnen. Onder deze vier wielercafés vind je een lijstje terug met alle andere podcasts over wielrennen.

1. Grupetto (Parijs is nog ver)

Spotify | Apple | Libsyn

De naam van de podcast van het wielercafé uit Doetinchem is Grupetto, wat een Italiaanse vertaling voor het Nederlandse wielerbegrip ‘de bus’ is. Hiermee wordt de groep renners bedoeld die niet mee kan in de bergetappes en gezamenlijk in een rustiger tempo naar de finish fietst. De eerste aflevering van deze podcast is in april 2020 opgenomen door de eigenaar van wielercafé Parijs is nog ver Gerrit Geuvers en enthousiaste wielervolger Arno Daleman. Later wordt ook oud-profwielrenner Jelle Nijdam een vaste spreker in de serie audiofragmenten en schuift ook amateurwielrenner Jesse Reith regelmatig aan.

De tekst gaat onder de foto verder

In deze podcast worden zowel het profwielrennen als onderwerpen van de gemiddelde amateur wielrenner besproken. Een terugkerend thema in deze podcast is de Achterhoek. Niet alleen de wielerpodcast Grupetto is gevestigd in deze streek, maar ook vele (oud-)renners die worden besproken en regelmatig te gast zijn komen hier vandaan. Zo schuiven onder andere Jumbo-Visma talent Gijs Leemreize en oud-wereldkampioen veldrijden Joris Nieuwenhuis aan in deze podcast.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: De Gelderlander

De podcast heeft zichzelf twee doelen gesteld: de Achterhoekse renners in beeld brengen en de mooiste routes in de regio vinden en bespreken. En daarnaast vult de podcast zich gemakkelijk met het enthousiasme en de koerspraat van de sprekers. Ben jij benieuwd of ze dit al is gelukt? Beluister de podcast Grupetto dan via Spotify of Apple.

2. Opkopcast (Vanmark)

Spotify | Apple | Youtube

In Friesland is ‘t Mark Kornet van wielercafé Vanmark in Joure die in februari 2021 begon met een eigen podcast. Voor de naam van deze podcast is gekozen voor een subtiele verwijzing naar de zelfgebrande OpKop Koerskoffie.

In deze podcast vertellen wielercafé-eigenaar Mark en professioneel speedskater Rem de Hair over hun eigen ervaringen in de wielersport. Ook komen er gasten uit verschillende hoeken van de wielersport langs om te vertellen over hun plezier op de fiets, hun koffievoorkeuren en voor welk evenement ze aan ‘t trainen zijn.

Na een pauze van acht maanden is de Opkopcast podcast dit najaar weer helemaal terug. In november kwam namelijk de vierde aflevering online. En die pauze had een mooie reden..

Benieuwd naar de Opkopcast? Beluister de afleveringen dan via Spotify en Apple of bekijk deze podcast via Youtube.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Opkopcast

3. Koerstrui (De Musette)

Wanneer een koers wordt verreden door 200 renners heeft deze koers achteraf vaak ook 200 verschillende verhalen. Dat maakt de wielersport zo mooi om over te praten, iedereen heeft zijn eigen versie en eigen verhaal. Deze verhalen komen in wielerpodcasts vaak terug door verhalen van hobbyisten, maar soms door bekenden uit de wielersport. Gastheer Ruben van Gucht, bekend als Sporza-presentator, gaat sinds het voorjaar van 2022 in de podcast ‘Koerstrui’  het gesprek aan met bekende namen uit de wielerwereld. Deze podcast wordt opgenomen bij wielercafé De Musette in Antwerpen en brengt hier unieke verhalen achter de verschillende koerstruien ten gehore.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Koerstrui

4. The Creative Cyclist Podcast (Le Coffee Ride)

Spotify | Apple | Podtail

Ook in België is er een wielercafé met een eigen podcast: Le Coffee Ride uit Coo (Gemeente Stavelot). Deze Engelstalige podcast volgt de reis van het wielercafé en haar gasten. Hierdoor komen er vele soorten gasten op bezoek zoals ondernemers, ambassadeurs, wereldreizigers, fotografen en recreanten. Alles staat hier in het teken van ‘t inspireren van hun luisteraars.

De tekst gaat onder de foto verder

❤️ Andere podcasts over wielrennen

Ben je op zoek naar nog meer podcasts over wielrennen? Dan hebben we speciaal voor jou hieronder een lijstje met podcasts over wielrennen, inclusief onze aanraders.

Nederlandstalig:

Engelstalig:

Ken jij nog een andere gave podcast over wielrenner die je mist in dit rijtje? Laat het dan weten in een reactie onder dit bericht. ♦

Deel dit bericht:

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Vergelijkbare nieuwsberichten

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.