foto: stubru

Café Mombasa bestaat 10 jaar

Laatste update: 19 augustus 2021, 10:38 uur
Laatste update: 19 augustus 2021, 10:38 uur

Sinds 10 jaar vind je in ‘t hartje van de Antwerpse wijk Borgerhout het Café Mombasa. Een veelzijdig wielercafé van uitbaters Rein Adons en Bob Campenaerts met vele verwijzingen naar de wielersport. Het tienjarig bestaan is een mooi moment om dit wielercafé eens beter te bekijken.

Oorsprong

De naam Mombasa is een verwijzing naar de gelijknamige Keniaanse stad. Volgens Rein is het een warme smeltkroes van culturen en tevens een prachtige havenstad waar de zon altijd schijnt. Bovendien adopteerden Rein en Bob hier hun kinderen. Sinds 6 februari 2011 doen ze er alles aan om deze warmte in Café Mombasa ook over te brengen.

De Antwerpse buurt Borgerhout kent diverse bekende (oud)wielrenners. Zo behoorde wielerlegende Stan Ockers in de jaren ’50 tot de besten van de wereld. De Girardengo-racefiets waarop de renner met de bijnaam ‘le rusé (de listige, de rekenaar) in 1955 wereldkampioen wist te worden hangt nu prominent aan het plafond in Café Mombasa. Ook vind je er een grote prent van Ockers in sepia. Een mooi eerbetoon aan de wielergeschiedenis die de stadswijk rijk is.

De tekst gaat onder de foto verder

Café Mombasa in Antwerpen - wielercafes.be

foto: Café Mombasa

Café Mombasa in Antwerpen - wielercafes.be

foto: de fiets uit 1955 van Stan Ockers (Café Mombasa)

Supporterscafé

Eigenaar Bob Campenaerts is de oom van profwielrenner Victor Campenaerts. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het wielercafé zich tot supporterscafé van de bekende Belgische wielrenner heeft omgedoopt.

Hoogtepunt van dit supporterscafé was zonder twijfel het werelduurrecord van Victor Campenaerts die hij op 16 april 2019 wist te verbreken. Op de Mexicaanse wielerbaan zette Victor Campenaerts na een uur fietsen een afstand neer van maar liefst 55,089 kilometer. Tot op de dag van vandaag is staat dit record nog altijd.

Werelduurrecord Victor Campenaerts
16 April 2o19 was een unieke en ongekend bizarre dag voor Café Mombasa. Het wielercafé was even wereldnieuws toen Bobs neef Victor het werelduurrecord in Mexico verbrak. Vele mensen kwamen op het wielercafé af om de strijd tegen de klok te volgen. Toen Victor deze dag zelf opriep om naar Café Mombasa te komen om op zijn kosten bier te drinken en de strijd samen te beleven, was het hek van de dam. Bevriende cafés in de regio werden aangesproken om de biervoorraad weer enigszins aan te vullen. Het Moorkensplein werd zó druk dat de politie besloot om het verkeer in de omgeving van het plein om te leiden. Een dag om nooit meer te vergeten. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

De tekst gaat onder de foto verder

Live muziek

In de afgelopen tien jaar kon je er regelmatig genieten van live muziek. Behalve de huisband traden bijvoorbeeld ook Roland, Guy Swinnen, Pieter Embrechts en The Calicos op in het café. Helaas zijn deze live-optredens er tegenwoordig steeds schaarser. Bob geeft eerlijk toe: “Het kost veel energie en we hadden er ook wel wat last met de buren door”.

Wielerclubs

In de afgelopen jaren zijn er diverse wielerteams ontstaan die het café gebruiken als uitvalsbasis. Zo rijden de Mombasa Chicks, Mombasa Girls, Mombasa Duvels en het Mombasa A-Team graag van en naar het wielercafé. Ook de supportersclub van Victor Campenaerts weet het café uiteraard veelvuldig te vinden.

In 2012 zorgde de toestroom aan wielrenners er voor dat er vanaf de Ronde van Vlaanderen eigen wielershirts beschikbaar kwamen. Er bleek veel interesse in de shirts die in eerste instantie alleen voor de verbonden wielerploegen bedoeld waren. Al snel gingen de tenues als warme broodjes over de toonbank en inmiddels rijden al een kleine 1000 renners met de naam van het café rond.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Mombasa Girls

Bier

Als zytholoog (bierkenner) en Orval-ambassadeur weet Rein alles van bier af. Op de kaart van het café heb je de keuze uit meer dan 100 soorten (voornamelijk Belgisch) bier waar ze altijd wat over an vertellen. Van trappistenbier tot IPA’s en van blond tot triples. Het Antwerpse wielercafé legt je maar al te graag in de watten.

Bierpakketten bezorgen
Baal je dat je door Covid-19 niet van al deze bieren kunt genieten in het café? Gelukkig heeft Café Mombasa daar een oplossing voor. Na het eerdere succes van het afhalen van de bierpakketten kun je momenteel namelijk kiezen uit diverse bierpakketten om te laten bezorgen! Voor €30,- krijg je 8 lekkere bieren, een infosteekkaart, 1 gratis postcorona pintje, 1 bierglas, 1 snack én 1 gadget toegestuurd.

Wil je het café steunen? Mail dan jouw bestelling met je contactgegevens naar reinadons@yahoo.com of bel met +32498521194. Je kunt kiezen uit drie pakketten:

  1. Zonder focus op hop (Orval, Cornet, Augustijn Grand Cru, Vicaris Tripel Gueuze, Papegaei, De Poes, Red my lips, Steenuilke) 
  2. Hoppige bieren (Ouwen Duiker, Zinnebir, Blonde Stoot, Troubadour Magma, Nonkel Hop, Taras Boulba, Delta IPA, Viven Imperial IPA)
  3. Mixpakket (Vicaris Tripel Gueuze, Papegaei, De Poes, Steenuilke, Blonde Stoot, Nonkel Hop, Delta IPA, Viven Imperial IPA)

Een ideale manier om het café én jezelf deze winter door te helpen. Wij hebben meteen een pakket besteld. Proost op 10 jaar Café Mombasa! •

Update 11/2: De vermelde bierpakketten zijn reeds uitverkocht, aankomend weekend verkopen ze pakketten met Duvel 6,66!

foto: Café Mombasa

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Vergelijkbare nieuwsberichten

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.