foto: Karl Vanieuwkerke / VRT

Vive le Vélo langs wielercafés voor Ronde van Vlaanderen

Laatste update: 11 mei 2022, 15:16 uur
Laatste update: 11 mei 2022, 15:16 uur

In aanloop naar de Ronde van Vlaanderen bezocht het tv-programma Vive le Vélo diverse wielercafés. Alles werd in het werk gesteld om de vele Belgische (en Nederlandse) wielerfans warm te maken voor de Ronde van Vlaanderen. Elke dag vond de uitzending namelijk plaats vanuit een ander wielercafé langs het parcours.

De presentatie wordt gedaan door Karl Vannieuwkerke. Vier dagen lang presenteert hij het programma vanuit een ander wielercafé langs de route van de Ronde, zoals bij de startplaats in Antwerpen en op de Oude Kwaremont. In de uitzendingen komen diverse bekende gasten langs, zoals Bert De Backer, Bas Tietema, Allan Peiper en José De Cauwer.

1. Café Mombasa

Voor de eerste uitzending van Vive le Vélo, leve de Ronde bezochten Karl Vannieuwkerke en zijn crew het Antwerpse Café Mombasa. Dit wielercafé dat zich in het centrum van Antwerpen plaatsvindt is tevens supporterscafé van Belgisch wielrenner Victor Campenaerts. Eigenaar Bob Campenaerts is de oom van profwielrenner Victor Campenaerts. Voor Café Mombasa was het bovendien een primeur, aangezien dit de eerste keer was dat het wielercafé toneel was van een live tv-uitzending.

Overigens bleef dit bezoek van het populaire tv-programma niet onopgemerkt, zoals te zien bij Het Nieuwsblad.

De tekst gaat onder de foto verder

Café Mombasa in Antwerpen - wielercafes.be

foto: Jan Van der Perre

Café Mombasa - wielercafes.nl

foto: Kris van Exel

2. ‘t Juiste Verzet

De omgeving van wielercafé ’t Juiste Verzetje wordt door Karl Vannieuwkerke omschreven als het voorgeborchte van de Oude Kwaremont. Waar het wielercafé in Kluisbergen vroeger enkel geopend was tijdens de Ronde van Vlaanderen, is het tegenwoordig ook op elke eerste zondag van de maand toegankelijk voor bezoekers. Op deze locatie kun je duidelijk niet om de verwijzingen naar de wielersport heen. Maar wie een bezoekje wil brengen zal dit dus goed moeten plannen.

3. Brasserie d’Hoppe

De volgende stop was bij Brasserie D’Hoppe. Eigenaresse Greta Beyl (55) verzorgde voorheen regelmatig de komst van wielerploeg Katusha en is dus zeker niet vreemd met wielerliefhebbers. De komst van Katusha vergrootte de belangstelling van wielerliefhebbers en al snel kwamen vele bekende gasten langs in het wielercafé, zoals Lucien Van Impe, Joop Zoetemelk, Paolo Bettini, Johan Museeuw, en Greg Lemond. Zodoende groeide de bekendheid van het wielercafé in de Waalse gemeente Vloesberg gestaag.

Binnen in het wielercafé pronken de vele wielertenues, zelfgemaakte schilderijen van renners en andere attributen die verwijzen naar wielrennerij. Kortom: nog zo’n heerlijk café dat de wielersport ademt!

De tekst gaat onder de foto verder

Brasserie d'Hoppe in Vloesberg - wielercafes.nl

foto: RV

Brasserie d'Hoppe in Vloesberg - wielercafes.nl

foto: GEDR

4. Peloton Café / Centrum Ronde van Vlaanderen

Als laatste werd er uiteraard een wielercafé in finishplaats Oudenaarde gekozen. Peloton Café is de brasserie van het Centrum Ronde van Vlaanderen, aan de Markt in Oudenaarde. Zelf omschrijven ze deze door koers bezeten omgeving zelfs als de zevende fietshemel. Nieuwsgierig? Kijk dan op crvv.be/peloton-cafe.

De tekst gaat onder de foto verder

Peloton Café in Oudenaarde - wielercafes.be

foto: M Noortje-Jolien

Peloton Café in Oudenaarde - wielercafes.be

foto: centrumrondevanvlaanderen

Terugkijken

Wil je de uitzendingen van Vive le Vélo graag terugkijken? Dat kan via vrt.be/vrtnu/a-z/vive-le-velo. Hiervoor dien je in België te wonen of een VPN te gebruiken.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Karl Vanieuwkerke / VRT

Winkel

Mede doordat het tv-programma zo goed bekeken wordt, heeft Vive le Vélo begin dit jaar ook een eigen winkel geopend. Hier zijn onder meer wieleraccessoires, fietskleding en andere kleding die raakvlak met de wielersport hebben verkocht. De opbrengsten worden verdeeld tussen Karl Vannieuwkerke, de VRT en ‘Kom op tegen Kanker’. Het assortiment vind je terug op vivelevelo.be.

Smaakt naar meer

Niet lang na de uitzendingen van Vive le Vélo verscheen er in de Gazet van Antwerpen een artikel over nog meer wielercafés die werden aanbevolen. Uiteraard vind je deze ook allemaal terug op dit platform, zoals De Gewone Koereur, Café Fringale, Bar Bruur en Vitesse Coffee. •

foto: Wielercafes.nl
Wielercafés in de Gazet van Antwerpen - wielercafes.be

foto: Wielercafes.nl

Wielercafés in de Gazet van Antwerpen - wielercafes.be

foto: Wielercafes.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.

X